Akershusungdom lager folkedansforestilling med aktuell dansekunstner - og rap!

Publisert den 21. oktober 2015

Marie_og_ledelsen.jpg

OSLO/AKERSHUS : En rapper hekta på kveding, og en dansekunstner med hjerte for arkivopptak og folkemusikk lager forestilling sammen med undommene i Akersarv – Bygda dansar i Akershus. -Vi er ekstremt fornøyde med å få disse to herlige og kreative folka med i prosjektet, og ser fram til at de får møte og jobbe fram et resultat med våre fantastiske ungdommer! sier en engasjert prosjektleder Mathilde Øverland.

Prosjektledelsen i Akersarv gikk i sommer grundig til verks i arbeidet med å finne koreografer til prosjektet og intervjuet i flere aktuelle og sterke kandidater. –Vi var enige om at det ville vært spennende å jobbe med noen som ikke har arbeidet så mye med folkedans før. Folkedansen er jo vår styrke, mens prosjektet og ungdommene trenger å bli utfordret på å sette den i nye rammer, sier Trine Sjølyst, prosjektmedarbeider i Akersarv. –Valget falt på Marie Bergby Handeland fordi vi likte tankene hennes om folkedans, og fordi vi kjente det som om en brikke datt på plass i gruppa, sier prosjektmedarbeider og musiker Øyvind Sandum.

Marie_B_H.jpg

Marie Bergby Handeland (f.1986) er skapende og utøvende dansekunstner fra Nittedal i Akershus. Hun er utdannet ved den Islandske Kunsthøyskole (BA samtidsdans), kunstakademiet i Trondheim – (video/lydkunst), og forfatterstudiet i Bø, Telemark. Marie har de siste årene vært interessert i ulike aspekter ved folkedansen, da særlig den sosiale formen og sjangerens evne til å inkludere. Hun gleder seg veldig til å møte Bygda Dansar - ungdommene, og deres kunnskap og læring. Marie har et hjerte for folkemusikk – og oppdaget nylig i et arbeidsmøte at hun liker utrolig godt å se arkivopptak med folkedans! Hun er aktuell med forestillingen De grønne, som det går an å lese mer om her: http://www.scenekunst.no/pub/scenekunst/nyheter/?aid=7747

Per Olav Hoff Mydske (f.1978), også kjent som Skranglebein, går kvederskolen ved Ole Bull Akademiet på Voss. Han debuterte som rapper i gruppa Pen Jakke og har siden slutten av 90-tallet levd av å improvisere rap, på sin Østfolddialekt, blant annet i gruppa Stor Overraskelse. De siste årene har Per vanket mye i folkemusikkmiljøet, deltatt hyppig på jam, og blant annet bidratt med tekst på Valkyrien Allstars -plata Farvel slekt og venner. Per er aktuell som deltager i Norske Talenter, her er improrapen som tar han videre i dommerutvelgelsen: https://www.youtube.com/watch?v=-VQgGuO5tIw

SkranglePer_.jpg

Per og Øyvind skal sammen stå for musikken i forestillingen, og har allerede begynt å lage noen skisser. –Jeg hadde veldig lyst til å jobbe med Per. Har det noen gang blitt laga en danseforestilling med rap og trekkspill før? lurer Øyvind, som også forteller at trekkspill er et mye bruk instrument i tradisjonsmusikken i Akershus. –Mye av det dansematerialet vi skal gjøre i forestillingen er hentet fra arkivopptak som Egil Bakka gjorde på Ski på slutten av 80-tallet, hvor trekkspilleren Arne Nordskaug spiller. Derfor passer det fint å bruke trekkspill, som sammen med rap blir en fin blanding av nytt og gammelt. –Ungdommene skal også få være med å bidra i prosessen med tekst gjennom at både Per og Marie holder skrivekurs imellom danseøktene, forteller Trine. –Forestillingen skal vise tradisjonsdans fra Akershus. Det er fremdeles mulig for de som er interessert å bli med på dette! -Jeg tror vi kommer til å ha det mye gøy sammen og lære masse underveis, både ungdommene, Marie og Per og oss i prosjektledelsen. Og så tror jeg forstillingen kommer til å bli noe helt unikt! avslutter Mathilde.