Midtforestillinga MITT DISTRIKT prèmiereklar!

Publisert den 04. mai 2016
 
Søndag den 8. mai er det duket for premiere på Akersarvs midtforestillingen MITT DISTRIKT. Forestillingen byr på springdans, halling og charleston kombinert med rap, trekkspill og koreografi som ivaretar det nære og høytidelige. Alt skjer på Kråkstad samfunnshus i Ski.

Midtforestilling-MITT-DISTRIKT-AkersarvDSC08660.JPG


Danseglede
Under en springdansøving høsten 2015 ble vi sjarmert av byggets autentiske stil. Det oser danseglede hele veien fra inngangen til scena i storsalen. Samfunnshuset i Kråkstad ble bygget i 1956 og er Norges best bevarte 50-talls samfunnshus. Kråkstad ligger i Ski, en av kommunene vi har mest danseopptak fra Akershus. Ryktes at det har vært utallige gode dansefester her oppigjennom! Ingvild Aavitsland, danser i Akersarv, vektlegger også dansegleden. -Da jeg ble med i Bygda Dansar la jeg først merke til den dansegleden alle hadde, som fort smittet over, forteller hun. - Akersarv-gjengen er engasjerte og flinke på øving, og veldig hyggelige å være på samling med. Det har særlig vært gøy å jobbe med forestillingsarbeid, å prøve å kanalisere vår danseglede slik at den når publikum – det er jo det som er å formidle. Når man skal drive med dans trengs det også musikere, og det er virkelig motiverende å jobbe med så flinke musikere som Per og Øyvind. Når man har sovet lite og tror at man snart ikke greier mer sviving, er det alltid et vennlig smil å hente fra musikerhjørnet.


Stor skatt
Og en av de som smiler i hjørnet, musiker Øyvind Sandum forteller dette om musikken:
-Det å ha fått muligheten til å jobbe så tett med musikken fra Akershus har vært utrolig spennende. Sjelden møter man folk som er så velvillige til å dele tradisjon, og med slik lyst til å gjøre den tilgjengelig for folk. Akershus sitter på en stor skatt når det gjelder tradisjonsmusikk, både komponert og muntlig tradert. Når man i tillegg får med seg en rapper med slik ydmykhet for sjangeren har dette vært en utrolig morsom jobb. Denne søndagen får publikum høre et lite utvalg av musikk som vi har fått lov til å lære, og jeg tror vi kan si at det er i en original innpakning.


Stole på dansen og samholdet
Selve innpakningen er et kunstnerisk samarbeid mellom prosjektleder Mathilde Øverland, lysmann Tobias Leira og samtidsdanser og koreografen Marie Bergby Handeland. Hun har dette å si om prosessen: - Møtet mellom ungdommene, folkedansen, arkivopptakene, rappen til Per, trekkspillmusikken til Øyvind og meg selv som skapende dansekunstner, har vært spennende og lærerikt. Jeg setter pris på gleden og lettheten som finnes i folkedanstradisjonen, hvordan det sosiale aspektet går hånd i hånd med det utøvende. Det er spennende å arbeide med hvordan dette kan bevares også i en scenisk kontekst, uten å legge til showeffekter eller narrativ dramatikk, men stole på dansen og samholdet. Som samtidsdanser er jeg i møtet med Bygda Dansar opptatt av å tørre å strippe ned, gi elementer varighet og finne frem til en felles konsentrasjon og et felles alvor.


Heroisk innsats
Prosjektleder Mathilde oppsummerer arbeidet slik: -Akershus er et levende og dynamisk fylke - en pustende lunge mellom den impulsrike storbyen og den rotfaste bygda. Dette speiles i dansetradisjonene: kildematerialet fra Akershus spenner vidt. Denne bredden ønsket vi å få fram da vi valgte ut materialet til forestillingen: reinlender, halling, springdans, charleston, tango og ril. Repertoaret faller inn under flere undersjangerne og tidslag i norsk tradisjonsdans: gammeldans, bygdedans, 1900-talls dans og turdans og rommer både solo-, pard- og gruppedans. Det er mye variasjon og glede uttrykt i de ulike formene: en reinlender kan være så mangt. Samtidig med å løfte fram dansene fra Akershus har vi hatt et klart ønske om å videreutforske hva scenisk folkedans kan være... Med knapp tid har vi i fått ungdommene med inn i et nydelig univers, og deler av det har de også formet selv. Alle danserne har sin egen solo i forestillingen! De har og for øvrig gjort en heroisk innsats nå i innspurten, og vi er svært stolte av hver enkelte av de. Er spent på å se disse på Kråkstad Samfunnshus søndag, og videre i prosjektet og danserlivet! avslutter Mathilde.

Midtforestilling-MITT-DISTRIKT-Akersarv-DSC08624.JPG