Inspirasjonstur til Västanå teater

Publisert den 28. august 2013

lekostasunne.jpg

Helgen 24.-25. august reiste Lek Østa til Sverige for å se teaterstykket om Nils Holgersson på Västanå Teater i Sunne. Teatret har tradisjon for å bruke folkedans og folkemusikk, og Lek Østa fikk møte regissør og to av utøverne i stykket.

- Lek Østa har hatt en fabelaktig tur til Västanå teater i helga! Forestillingen «Nils Holgersson» var utrolig flott og inspirerende, sier Thomas Nilssen. Nilssen er prosjektleder i Lek Østa, Bygda dansar i Hedmark.

- Før forestillingen møtte vi regissør Leif Stinnerbom som fortalte om teateret og hvordan de jobber med folkemusikk og folkedans, folkekultur og fortellende teater. Teaterformen går ut på at skuespillerne leverer tekst på rytme, de beveger seg i rytme og de danser mye folkedans. Av og til bryter skuespillerne og snur seg til publikum og leverer replikkene direkte ut i salen samtidig som de agerer med hverandre på scenen. Det er en veldig spennende teaterform, og det gjør teateret levende, forteller Nilssen.

lekostaSunne2.jpg

Regissør Leif Stinnerbom forteller om Västanå teater.

- Etter forestillingen var det ekstra stas å få møte to av danserne i stykket, Margit Myhr og Silje Onstad Hålien. De fortalte om hvordan det var å jobbe med en så stor produksjon, og hvordan det var for dem å komme som dansere inn i en teaterforestilling. Det var også veldig interessant og høre hvordan de har jobbet for å kunne være de ulike dyrene de spiller i forestillingen, forklarer Nilssen.

Margit Myhr viser frem styltene hun bruker i stykket.

Reisefølget var også innom kostymeutstillinga ved teateret. Den viser kostymer fra alle produksjonene som har vært ved teatret siden 1999. Der kan en tydelig se inspirasjonen fra nordiske draktskikker. Lek Østa fikk også gå rundt på scenen og se på de ulike kulissene, og prøve hvordan det er å bevege seg i scenerommet slik de gjør i forestillingen.

Reisen til Sunne var en inspirerende tur for alle deltakerne. Til våren skal Lek Østa lage sin første store fremsyning, og besøket ved Västanå Teater har gitt arbeidslyst. - Nå er vi engasjert og klare for å ta fatt på arbeidet med midtforestillingen vår. Den skal stå klar i april 2014. Det ser vi frem til, avslutter Nilssen.