Fagdager i Bygda dansar (mai 2019)

14. og 15. mai 2019 avholdt Senteret, «Bygda dansar fagdager» i Trondheim. Vi så igjennom filmen av sluttforestillingen til Rogalender – Sviver i det, for første gang, og fikk kjenne på boblende stolthet over hva disse ungdommene, deres instruktører, musikere, danseforbilder, medhjelpere, koreograf, nasjonale aktører, fylkeskommune, lag og foreninger, ressursgruppe, ja hele lokalmiljøet i Rogaland (ingen nevnt, ingen glemt), har fått til sammen med Senteret ved å bidra i prosjektet på mange ulike vis! Tuuuuusen takk til alle som har jobbet fram denne festen av en avslutning som Sluttforestillinga ble!

2019 arkivtitting sluttforestilling.JPG

Neste post på programmet var «Arktisk takt-koreografi økt». Det har seg nemlig slik at Bygda dansar Troms skal avholde sin midt-forestilling på Kalottspel i samarbeid med FolkBand, lokal søker i Troms, FolkemusikkNord sin ungdomssatsing på folkemusikk. Torill Steinjord er koreograf, og BD-kollegaer er uttestingspersonale på gulvet. Vi gleder oss fælt til midt-forestillinga, og vet det kommer til å bli en strålende festival-samling med et fantastisk vertskap, nemlig Kalottspel selv!

2019 Koreografiuttesting Sigurd Torill.JPG

På onsdag var vi så heldige å få besøk av FolkOrg, ved Øyvind Sandum, NU, ved Solveig Brekke Hauknes, Julie Alapnes (musiker i Arktisk takt sin midt-forestilling) og Magni Rosvold fra hardingfela.no i forbindelse åpen fagdag i Bygda dansar. Et møte hvor vi ønsker at lokalaktører i fylkene Bygda dansar er i, og nasjonale aktører med interesse i prosjektet kan få se og bidra inn i utfordringene og mulighetene prosjektet står i.

Senteret begynte med åpen fagdag i Bygda dansar i fjor med mål om økt samarbeid, økt åpenhet og å lage en møteplass blant folkedansarbeidere nasjonalt og lokalt der prosjektet er. Vi er så glade for at disse fire satte av tid til å være med oss, og vi gleder oss allerede til neste åpen fagdag i mai 2020.

2019 Standpunktleken.JPG

 På denne åpne fagdagen fikk Senteret vist hvordan vi kan bruke arkivmaterialet til å kroppsliggjøre det i instruktøren, og videre ut til ungdommene på samling. Torill ledet oss igjennom gamle arkivklipp, og nye klipp fra Rogalender. Vi fikk sett på «den første springaren» på Bygda dansar Rogaland-samling nummer 2, i Siddis-stova i 2017, en springar utført av helt ferske dansere. Deretter så vi på springaren som ble danset på midt-forestillinga – en stram og striglet, men tryggere springar, og videre til sluttforestillingas springar som er full av lek og preg av stor trygghet og mestring i dansen.

På fagdager, elsker vi å komme oss ut på gulvet å danse, så i tillegg til arkivtitting tok Elisabeth Ellingsen med oss ut på gulvet for en reprise av «et eksempel på hvordan lære bort springar fra Suldal til nybegynnere bygd på Bygda dansar-metode». Samme økt holdt hun under Fagseminaret i Rogaland i oktober 2018 hos Bul Stavanger. Vi fikk da sammen teste ut hva vi hadde sett på av gamle arkivklipp og snakket om, som førte til en spennende samtale om dansepedagogikk og metodevalg og erfaringsdeling.

Tusen takk for denne gang!

2019 Koreografiuttesting Sigurd Elisabeth.JPG