Lek Østa! - Bygda Dansar i Hedmark takker for seg

Publisert den 23. juni 2015

DSC05127.JPG

Med framføring av den nykoreograferte forestillinga «Skog – et dansedikt» under Volumfestivalen i Elverum 20. juni 2015, avsluttes Lek Østa! – Bygda dansar i Hedmark etter tre prosjektår.

Vi retter en stor takk til alle gode hjelpere og samarbeidspartnere:

Hedmark folkemusikklag ved styret, ressursgruppa, enkeltmedlemmer og lag. Disse lagene har hjupet oss med å arrangere helgesamlinger: Alvdal spell- og danselag, Bygdedanslaget i Hamar, Elverum Danselag, Grenselaust, Spellmannslaget Leik, Engerdalsringen, Trysilknut Dans- og Spellmannslag, Østavind Dans og Spellmannslag, Sølja (NU). I tillegg har mange foreldre bidratt på helgesamlinger.

Instruktører, spellmenn/musikere og unge danseforbilder:

Kari og Stig Nilssen, Torill Jørgensen, Kristi Thoresen, Per og Halldis Dalåsen, Veslemøy Nordset, Martin Myhr, Anne Grete og Rolf Bjørgan, Thomas Nilssen, Agnar Olsen, Tove Hagen, Mads Kuraas, Helga Møller Berg, Bente Kvile Buflod, Else Myhr, Peder Myhr, Anne Marit Jota, Olav Lilleeggen, Knut Lilleeggen, Hans Bakke, Marit Westling, Tom Willy Rustad, Randi Marit Mehlum-Rustad, Willy Rustad, Olav Sæta, Leif Ingvar Ranøien/Hedmark musikkarkiv, Ole Nilssen, Birger Mistereggen, Rønnaug Tingelstad, Nils Jarle Oma, Solveig Brekke Hauknes, Sigrid Stubsveen, Simon Hesselberg Løvald.

En stor takk rettes selvfølgelig også til de økonomiske bidragsyterne Hedmark fylkeskommune og Kulturdepartementet.

 

Aktiviteter

Aktivitetene vært mange, og riktig mange ungdommer har på en eller annen måte vært innom prosjektet i løpet av tre år. Skoleturnéer:

På skoleturnéene har prosjektet møtt svært mange ungdommer, til sammen 1680 skoleelever i alderen 13-18 år har fått danseundervisning i skoletida. I tillegg har prosjektet hatt undervisning for ca 20 idrettsstudenter ved Høgskolen i Hedmark. 

 

Helgesamlinger/øvinger/turer:

Prosjektet ble åpnet med helgesamling i Alvdal i desember 2012. I løpet av de tre prosjektårene har det vært samlinger i: Elverum, Løten, Skarnes, Hamar i 2013, og i 2014 var det samlinger i Trysil, Engerdal, Stange. I det siste halvåret av prosjektet, våren 2015, har samlingene vært i Løten, Trysil og Elverum, samt forestillingshelger i Oslo og i Elverum. Deltakertallet på samlingene har variert fra fire til tretti.

I tillegg har det vært arrangert lokale øvinger på kveldstid, turer til ulike festivaler, teater- og dansearrangemeter, og ungdommene har deltatt på både HF-stevnet, Landsfestivalen og Landskappleiken.

Forestillinger:

Midtforestillinga ble framført i Løten, Tynset og Ringsaker. Sluttforestillinga hadde premiere på Riksscenen i Oslo, og spilles i Elverum.

De ungdommene som har deltatt på midtforestillinga og sluttforestillinga har fått møte profesjonelle kunstnere - koreografer, regissør, musikere - på toppnivå. De har høstet mange erfaringer, både dansemessig og scenisk som de vil kunne bygge videre på i framtida. Mange ungdommer fra fylket vårt er interesserte i folkedansen, og ønsker å få informasjon om og delta på ulike danseaktiviteter i framtida. Over 130 ungdommer står på Lek Østa! sin kontaktliste.

DSC04293_2.jpg

                                                                                                                                                                                                                              Foto: Mathilde Øverland

Dansemateriale

Vals med gåsteg, etter Halldis og Per Dalåsen fra Alvdal. Vals med gåsteg, Vallset. Polka med halvannataktssnu, Vallset. Svenskpols (busserull), Os. Wienerkryss, Folldal. Lukket og åpen reinlender. Reinlender med gåsteg. Masurka, flere ulike varianter. Runnom. Polsdans fra Finnskogen (instruksjon av Veslemøy Nordset). Pols fra Østerdalen (instruksjon av Kari og Stig Nilssen). Springleik fra Alvdal. Halling. Oksdans (lært av Martin Myhr). Bjønndans. «Kjeda» og «Dra på kammen», Løten. Foxtrot. Tango. Fingerpolka.

Sangleker (lært av Engerdalsringen): Rugen, Stekte harra, Jeg satte brillene på min nese, Fuglen sitter på lindekvist, Her er kaffe og her er kaker, Til seters, til seters, Enslig går jeg her og vandrer 

Kilder fra Arkivet ved senter for folkemusikk og folkedans som vi har brukt:

RffVu 185-188 «Kjeda» og «Dra på kammen» Løten. 8mm 201,2-201,4 Svenskpols, Os. Leif og Ingebjørg Ramlo, Olav Hummelvoll og Ingrid Østgård, Alf og Anne Vangkåsen. 8mm 224,1-3+225,1-3 Runnom, Heggeriset 8mm 226,3 Masurka(polkamasurka), Heggeriset, Engerdal. Torvund Johnsen og Johanna Oppgård, Peder Moe og Margit Lillestu, Torvald Westgård og Karine Heggeriset. 8mm 235,2-236,3 Polsdans fra Finnskogen. Astrid Kørra og Hans Kørra. 16mm 113,1-2+114,1-2 Runnom, Heggeriset. 16 mm 448,2 Wienerkryss, Folldal. Bjørg Lien og Willy Nymoen, Klara Dalen og Aslaug Dalåsen. 16mm 580,1+582,1 Runnom Jordet. 16mm 631 Elverumspols, Torvald Nystuen – danser med Solveig Halbakken. 16mm 896,4 Vals, Vallset. Ingeborg og Kåre Nyborg. 16mm 896,2 Polka med halvannataktssnu, Vallset. Aslaug og Odd Nilsen. 16mm 897,1 Tango, Vallset.