Nå er vi i gang med forestillingsarbeidet!

Dette var den første samlingen med fokus på sluttforestillingen der både koreograf Ingeleiv Berstad og musikerne Erlend Viken og Olav Christer Rossebø var tilstede. Ungdommene tok imot Ingeleiv ved å vise henne alle dansene de har jobbet med, og Ingeleiv kastet seg med i dansen. Ideen til forestillingen ble delt med deltakerne for første gang, og vi fikk noen fine, morsomme og kreative økter med Ingeleiv på dansegulvet.

DSC00350.JPG

Å jobbe så intensivt som vi gjør i Bygda dansar ved å holde danseøkter fra morgen til kveld på ei helg, og samtidig bo sammen, gjør at vi etter hvert har blitt godt kjent. Og denne helga fikk prosjektet inn to musikere i tillegg til Ingeleiv som nå er blitt en del av Rogalender – Bygda dansar Rogaland. Erlend Viken har vært med i et tidligere Bygda dansar prosjekt, Egdedans, hvor han var musikalsk ansvarlig for forestillingen. Denne gang er det Olav Christer som har den rollen, men med god hjelp fra Erlend.

DSC00263.JPG

 Vi gleder oss veldig til fortsettelsen av arbeidet, og allerede om to uker er vi i gang med årets siste helgesamling den 30.-02. desember på Siddis-stova i Stavanger.

 

Vel møtt!

Vi har hatt fagdager i prosjektene!

Rogalender og Arktisk takt sparket like gjerne i gang høsten med faglig påfyll i prosjektene. Siden begge prosjekter har fått inn vikarer i Torill Steinjords fravær, så vi like gjerne på dansepedagogikk. Alle fagkonsulenter og fagleder instruerte gruppa i tradisjonsdans med utgangspunkt i egenvalgte fokuspunkt/kvaliteter ved dansen som ble valgt.

Det ble sett på hoppsar, hamborgar og Suldalsspringar. I tillegg til å kjenne på balanse, gi/ta vekt, føre/bli ført i par og i gruppe. I etterkant av hver av de 5 ulike instruksjonene hadde vi en dansepedagogisk samtale med utgangspunkt i spørsmål som: Fremmer denne metoden disse sentrale kvalitetene/fokuspunktet? Tips til andre måter å fremme disse sentrale kvalitetene på?

Fra venstre: Tuva, Elisabeth, Siri og Stine

Fra venstre: Tuva, Elisabeth, Siri og Stine

Det ble også tid til planleggingsmøter for høsten i hvert prosjekt, fagmøte med øvrige fagansatte på SFF, i tillegg til svært kjærkommen erfaringsdeling fra gamle til nyansatte, og fra prosjekt til prosjekt.

Fra venstre: Dina, Siri, Elisabeth, Sigurd og Tuva

Fra venstre: Dina, Siri, Elisabeth, Sigurd og Tuva

Har du lyst til å bli med på folkedanssamling på Kalottspel 08.-10. august 2018?

Det er gratis å delta på dansesamlingen, inkludert kost & losji. Reise til/fra samling dekkes av deltakerne selv. Det er ikke noe krav til at man har deltatt tidligere i prosjektet, ei heller kreves det danseerfaring. Det eneste kravet er at man er mellom 15 og 19 år i løpet av 3-årsperioden prosjektet er i Troms.

Vi starter med innlosjering onsdag 08. august fra klokka 17 av, og avslutter fredag ettermiddag. Vi kommer til å sove på 2- og 3-mannsrom i samme bygg som FolkBand-gjengen. De består av ungdommer i samme aldersgruppe som oss, men som er på folkemusikkurs. Det vil være mulig å overnatte til lørdag for de som vil bli med på dansefesten til Kalottspell fredag kveld. Vi sender ut egen timeplan for deltakerne av folkedanssamlinga i starten av august.

Du melder deg på folkedanssamlinga ved å sende en e-post til:
bygdadansar@fmfd.no eller ring bygda dansar-telefonen på 40 61 52 22.

I påmeldinga trenger vi informasjon om:
Navn
Fødselsår
Hjemkommune
E-post
Telefonnr. + Foresattes kontaktinfo (hvis du er under 18 år), kontaktperson ICE hvis over 18 år
Evt. allergier eller annet å ta hensyn til
Sover du over?

Ta gjerne kontakt om du skulle ha noen spørsmål! Vi kan være behjelpelige med reisetips, samt hjelpe til med å koordinere samkjøring mellom deltakere som reiser fra samme sted.

Følg oss gjerne på facebook: https://www.facebook.com/Arktisk-takt-190434691505585/

Lyst til å vite mer om Kalottspel? Sjekk ut: https://www.kalottspel.no/

Vi gjør oppmerksom på at det vil bli tatt film og foto til dokumentasjon av prosjektet til internt bruk, det vil si at vi lagrer det i arkivet vårt i Trondheim. Ved ønske om å bruke dokumentasjonen (foto og film) eksternt, vil vi be dere deltakere særskilt om lov til dette.

Vi håper på å se både tidligere og nye deltakere på folkedanssamlinga på Kalottspel 2018!

Danseben harstad lokal øving.jpg

Kompetansedeling i Rogalender

Mandag 4. juni satte Tuva Færden (nytilsatt vikar i Rogalender med oppstart 13. august 2018), Elisabeth Syrdahl Ellingsen (fagkonsulent i Rogalender) og Siri Mæland (fagansvarlig i Bygda dansar) seg, på fly til Harstad. Der ventet Torill Steinjord (høygravid, fagkonsulent i Rogalender/Arktisk takt), og Sigurd Johan Heide (fagkonsulent i søsterprosjektet, Arktisk takt – Bygda dansar Troms).

Gjett Fra venstre: Tuva Færden, Torill Steinjord, Siri Mæland, Elisabeth Syrdahl Ellingsen og Sigurd Johan Heide

Gjett Fra venstre: Tuva Færden, Torill Steinjord, Siri Mæland, Elisabeth Syrdahl Ellingsen og Sigurd Johan Heide

I 3,5 dager stod dypdykk i forberedte arkivopptak på agendaen, med danser for sluttforestillinga i Rogalender. Tradisjonsmaterialet ble analysert, kroppsliggjort og metodikk for undervisningsbruk ble diskutert. Onsdagskveld fikk Tuva være med på å prøve ut Bygda dansars metoder i praksis, på en lokal øving til ungdommer i Arktisk takt.

Elisabeth og Tuva studerer arkivklipp på Grytøya ungdomshus.

Elisabeth og Tuva studerer arkivklipp på Grytøya ungdomshus.

Kompetanseoverføringsdagene ble avsluttet med prosjektplanleggingsmøte om veien videre mot sluttforestilling og siste Bygda dansar Rogalender år. Vårt fokus er på danserne og tradisjonsmateriale, danserne og scene, å bli sammensveiset i det kunstneriske teamet (hvor koreograf og musikalsk ansvarlig også er med), samt forberedelse av semester 5 og 6. Med andre ord, mye spennende å gripe fatt i!

Vi gleder oss masse til høsten og første helgesamling 14.-16. september i Siddistova med påfølgende dansefest med Fuglen. Vi håper lokalmiljøet rundt folkedansen og folkemusikken i Rogaland blir med også i innspurten av siste prosjektår!

Midtnattsol må man bare bli glad av!

Midtnattsol må man bare bli glad av!

Fagdager i Bygda dansar, Trondheim

14,-16. mai avholdt Bygda dansar-prosjektene fagdager i solfylte Trondheim. Første dag stod evaluering av midt-forestillingen til Rogalender, Dansehuset, på programmet. Deretter avholdt vi et heldagsseminar om rekruttering, med erfaringsdeling og samarbeid i fokus. Vi avsluttet siste fagdag med danseanalyse fra arkivmateriale med uttesting av dans på gulvet.

Det er alltid stas når prosjektene samles til fagdager, for da møtes vi fysisk som kollegial. De fleste Bygda dansar-ansatte holder kontor utenfor SFF-senteret i Trondheim, så det gjør godt å møtes for faglig påfyll, og mulighet til å løfte problemstillinger med flere i samme rom, på samme tid med felles fokus.

Denne gangen var vi så heldige å få besøk av Øyvind Sandum fra FolkOrg, Solveig Hauknes fra NU, Terje Foshaug og Jo Einar Jansen fra Folkemusikk Nord, lokal søker av Bygda dansar Troms, og Ina Maria Cyrus, bidragsyter til Bygda dansar i Rogaland. I tillegg til disse fikk vi besøk av to inspirerende og driftige danseildsjeler som delte fra hvert deres danseprosjekt, nemlig Anne Eknes fra Panta rei danseteater om prosjektet Tilt, og Magni Rosvold om folkedanssatsinga til Hardingfela.no.

Les her om Tilt: http://www.pantareidanseteater.com/tilt

Og her om «Folkedans i Hordaland»: http://hardingfela.no/ 

Tusen takk for herlige dager alle sammen!

2018-05-15 Fagdager i BD, seminar med NU og FolkOrg mfl.jpg

Sluttrapport Akersarv

Bygda dansar i Akershus (høsten 2014 til våren 2017) bidro til å sette folkedans/folkemusikk i Akershus på kartet og bidro til kulturnæring: I tillegg til de prosjektansatte ble 27 personer innleid. ca. 1000 elever og lærere fikk danset sin lokale immaterielle kulturarv.

Faglig seminar i Tromsø

Faglig seminar i Tromsø

Publisert den 21. februar 2018

14 fagfolk innen folkemusikk og –dans fra hele fylket var samlet på Pingvinhotellet i helga. Fagseminaret ble initert av og gjennomført takket være Folkemusikk Nord/RYK Rytmisk kompetansenettverk i Nord som bidrog med et godt samarbeid, engasjement, fagpersoner og økonomi!